Till senaste kommentaren

Uttag i bankomat. Kreta (grekland).

Hej, jag har en fråga ang uttag ur uttagsautomat. Gällande Kreta (Grekland).

Jag har läst, att när man står där vid automaten och har angett sin pinkod, så kommer följande två alternativ upp :

DECLINE CONVERSION. (Det kan stå Without- eller No conversion också.)

ACCEPT CONVERSION.

Då ska man välja: DECLINE CONVERSATION. Detta för att det tillkommer en växlingsavgift för att först växla till SEK och sedan till Euro. Tydligen kan man förlora så mkt som 500 kr på att välja fel.

Stämmer detta? MVH, Lars

Kommentarer

 • Hej Lars,
  Det stämmer bra att det är "Decline" du ska välja, alltså utan fastställd kurs. Ibland är det samma sak när du betalar med kort i butiker utomlands, att de frågar om du vill betala i SEK, väl alltid att betala i den lokala valutan.
  Väljer man SEK så lägger banken på en rejäl summa (%) i växlingsavgift, för att garantera att de inte ska gå back, men ändå kunna ge dig en fast summa som kommer debiteras.
  Väljer du att betala i den lokala valutan, EUR i det här fallet, så får du kursen fastställd först när det är bokfört hos din bank (vanligen 1-5 dagar efter köpet) och du vet då på förhand inte exakt vad som kommer debiteras. Men det är som regel alltid det mest förmånliga, då har du en fast valutaväxlingsavgift i prcent (ofta 1,25 % men varjerar lite mellan bankerna och olika kort) som läggs till den faktiska summan, från dagskursen som gäller den dagen köpet debiteras.
  Att det skulle skilja så mycket som 500 sek låter väl högt tilltaget för ett enskilt uttag. Då måste det handla om ett väldigt stort belopp denna person har valt att ta ut (olika begränsningar i olika länder samt skiljer mellan banker/olika bankomater om det ens är möjligt att ta ut så stora belopp).
  Men gör man på varje semester hela tiden uttag på "fel" sätt och har det mesta av reskassan i kontanter från bankomaten, kommer man såklart snart upp i ganska höga onödiga summor för detta.
  Du kan själv göra ett test på exakt hur mycket du "sparar" genom rätt val, genom att skriva upp/ta en bild på vad uttagsautomaten skulle debitera dig i SEK, men sedan välja att ta ut i EUR och vänta några dagar och sedan kika i din internetbank, vad som faktiskt blivit draget. En 50-lapp kan det absolut skilja, men som sagt tar man ut väldigt stora summor åt gången, så blir också avgiften större.
  Vilken avgift (%) som läggs på varierar mellan olika banker, så jag kan inte ge dig någon exakt summa eller %.
  Men så länge du aldrig godtar att välja SEK, så kommer du vara en vinnare hur som helst 😀

  Trevlig semester önskar
  Anna M Contact Center

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.